Εισαγωγή

Η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός Ραδιοερασιτεχνικός Σύλλογος με σκοπό τη διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού, την προαγωγή των συμφερόντων της Υπηρεσίας Ερασιτέχνη και Υπηρεσίας Ερασιτέχνη Μέσω Δορυφόρου, τη νομική τους εκπροσώπηση εντός και εκτός της Ελλάδος και τον πειραματισμό με σκοπό την πρόοδο της τέχνης και της τεχνικής των ραδιοεπικοινωνιών. Στους σκοπούς του είναι ακόμα η εγκατάσταση δικτύων επικοινωνίας ως προσφορά βοηθείας προς το κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις καταστροφών, θεομηνιών και εκτάκτων αναγκών και η προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών σχέσεων, της φιλίας και των υψηλών ιδανικών της ραδιοερασιτεχνικής κοινότητας. Ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα ιδρύθηκε το 1958 με την 6567/58 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού Κράτους. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται ανά διετία από τη Γενική Συνέλευση των Μελών του. Έχει ως μέλη της τους περισσότερους εν ενεργεία ραδιοερασιτέχνες στη χώρα (περίπου 1.500) και είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (INTERNATIONAL AMATEUR RADIO UNION – I.A.R.U.). Η Ε.Ε.Ρ. εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με συχνές επαφές με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) και τις Νομαρχίες.
Στο συνεχές έργο της Ένωσης για τη διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των 59 χρόνων από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται:Εκπροσώπηση της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς με συμμετοχή στα διεθνή συνέδρια (ITU, IARU, GAREC) και στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του ραδιοερασιτεχνισμού παγκοσμίως.       
Εγκατάσταση και συνεχής συντήρηση εκτενούς δικτύου αναμεταδοτών και επαναληπτών, φωνής και δεδομένων, σε όλη την Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιείται  από τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες καθημερινά αλλά και σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκης.         
Συγκρότηση και εξοπλισμός των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης, που σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παρέχουν τηλεπικοινωνιακή κάλυψη στις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες. Οι ΟΕΑ ΕΕΡ είναι ενταγμένες στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας και έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΓΓΠΠ και το ΕΚΑΒ.         
Συνεργασία με Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης του εξωτερικού: Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική Ομοσπονδία Ραδιοερασιτεχνών για την Πολιτική Προστασία (FNRASEC), ενώ εκπρόσωποι της αρμόδιας Επιτροπής (Ε.Κ.Ε.Αν.) της Ε.Ε.Ρ. συμμετείχαν το 2007 σε ασκήσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ανδόρα σε συνεργασία με τις τοπικές Οργανώσεις.          
Διατήρηση εντευκτηρίων για τις συναντήσεις των μελών της. Ο σταθμός της Ένωσης με το διακριτικό SZ1SV και με χειριστές μέλη της Ε.Ε.Ρ. έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς (contests) αλλά και σε διάφορες σημαντικές ραδιοερασιτεχνικές εκδηλώσεις και εθνικές επετείους.         
Διενέργεια μαθημάτων για υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες
 αλλά και σεμιναρίων συνεχούς επιμόρφωσης για τους ήδη αδειούχους.          
Έκδοση εγχειριδίων για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, αλλά και για άλλα ραδιοερασιτεχνικά θέματα, όπως οι ψηφιακές επικοινωνίες. Επίσης, έκδοση βοηθήματος για τους καινούργιους ραδιοερασιτέχνες με τον εύγλωττο τίτλο «Για μια Καλή Αρχή».        
Έκδοση του μοναδικού αμιγώς ραδιοερασιτεχνικού διμηνιαίου περιοδικού SV NEA για την ενημέρωση και επιμόρφωση των Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών, που συμπληρώνει αυτή τη στιγμή αισίως τα 29 χρόνια συνεχούς έκδοσής του και τα 162 τεύχη.       
Διαχείριση του ελληνικού γραφείου ανταλλαγής καρτών QSL, που κατανέμει και διακινεί ανά έτος εκατοντάδες κιλά QSL καρτών από και προς την Ελλάδα και το εξωτερικό.         
Διατήρηση ενημερωτικής ιστοσελίδας με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας υποψήφιος ή αδειούχος ραδιοερασιτέχνης και με σύνδεση σε file server με ραδιοερασιτεχνικές εφαρμογές, πληροφορίες για ραδιοσταθμούς από σπάνιες χώρες μέσω του δικτύου packet cluster και απεικόνιση θέσης ενός κινητού ή φορητού σταθμού σχεδόν σ’ ολόκληρη τη χώρα και τον κόσμο με το δίκτυο επαναληπτών απεικόνισης θέσης (APRS) που διαθέτει και συντηρεί.        
Πειραματική εγκατάσταση του συστήματος πρωτοποριακής τεχνολογίας D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio), που αναπτύχθηκε από τους Ιάπωνες ραδιοερασιτέχνες σε συνεργασία με την εταιρεία ICOM. Η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών περιλαμβάνεται στις 3 πρώτες ευρωπαϊκές Ενώσεις που εγκατέστησαν το σύστημα αυτό, το οποίο αναμένεται στο άμεσο μέλλον να κυριαρχήσει στην τεχνολογία.          
Ασφάλιση των εγκαταστάσεων των μελών στην Εθνική Ασφαλιστική για αστική ευθύνη έναντι τρίτων.        
Παροχή νομικών συμβουλών από εξειδικευμένο σε ραδιοερασιτεχνικά θέματα δικηγόρο.   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ρ.  έχει ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ρ. 2020 – 2021

Πρόεδρος: Ι. Τράικος SV1GE

Αντιπρόεδρος: Δανιήλ Φούρλας SV1JCZ

Γεν. Γραμματέας: Α. Δαρκαδάκη SV1KP

Ταμίας: Α. Χιώνης SV1QVW

Μέλος: Σ. Βανικιώτης, SV1HER

Μέλος: Π. Περρωτής, SV2FWV

Τα Εντευκτήρια της Ε.Ε.Ρ., στα οποία είναι εγκατεστημένος ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός με διακριτικό SZ1SV, ευρίσκονται σε κεντρικό σημείο του Περιστερίου, εύκολα προσβάσιμο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και είναι ανοικτά για τα μέλη και μη κάθε Τετάρτη 5:00 – 9:00 μμ. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις εξετάσεις απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη γίνονται στον ίδιο χώρο κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-21:00. 

Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Π. Μελά 42, 121 31, Περιστέρι

Τηλ.: +30 210 52 26 516 Fax: +30 210 52 26 505 

E-mail: raag-hq@raag.org

Web Site: www.raag.org