Μαθήματα CW – Ύλη – Ιστορικά στοιχεία

Μαθήματα CW – Ύλη – Ιστορικά στοιχεία

Ο Διεθνής Κώδικας Morse

Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας (τελείες και παύλες).
Επινοήθηκε από τον Σάμιουελ Μορς στα μέσα του 1830, για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι inter_morse_code.jpg
Γεώργιος Οσίπωφ, SV1KU (SK)

Τα μαθήματα εκμάθησης του κώδικα Morse πραγματοποιούνται στη μνήμη του “ΔΑΣΚΑΛΟΥ” Γεωργίου Οσίπωφ, SV1KU, που από το 2017 δεν είναι πλέον μαζί μας.

Η προσφορά του Γιώργου ξεκίνησε το 1976 και όλα αυτά τα χρόνια έδωσε τα πάντα στην ραδιοερασιτεχνική κοινότητα, στην Ε.Ε.Ρ. και ειδικότερα στους νέους ραδιοερασιτέχνες.

Συγγραφή βιβλίων, παρουσιάσεις σεμιναρίων, πρακτική εκπαίδευση υποψήφιων ραδιοερασιτεχνών, παρουσιάσεις του ραδιοερασιτεχνισμού σε σχολεία, συμμετοχή με στήσιμο σταθμών σε JOTA, συγγραφή άρθρων για το SVNEA, συμμετοχή με ενεργή βοήθεια σε όλες τις εκδηλώσει της Ε.Ε.Ρ. είναι λίγα από αυτά που προσέφερε.

Αγαπητέ Γιώργο, θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Παρακάτω μπορείτε να κετεβάσετε δύο άρθρα σχετικά με τον ΔΑΣΚΑΛΟ.

Γιώργος Οσίπωφ, SV1KU – Επίτιμο Μέλος της Ε.Ε.Ρ.

Γιώργος Οσίπωφ, SV1KU (SK) – Ο Δάσκαλος!

Σάμιουελ Μορς

Ο Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse, 27 Απριλίου 1791 – 2 Απριλίου 1872) ήταν Αμερικανός ζωγράφος και φυσικός. Αφού εδραίωσε τη φήμη του ως ζωγράφου πορτρέτων, συνέβαλε στην εφεύρεση του τηλέγραφου. Ήταν συνδημιουργός του κώδικα Μορς και βοήθησε στην ανάπτυξη της εμπορικής χρήσης της τηλεγραφίας.

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1791 στο Τσαρλστάουν της Μασαχουσέτης. Ήταν βορειο- αμερικανικής καταγωγής. Σπούδασε ζωγραφική και ήταν ένας από τους ιδρυτές και πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Σχεδίου (National Academy of Design) των ΗΠΑ. Εκτός από τη ζωγραφική, πολύ σοβαρά ασχολήθηκε ο Μορς με τη φυσική, όπου αφιέρωνε όλες τις ελεύθερες ώρες του.

Για πολύ διάστημα βασάνιζε το μυαλό του η σκέψη της δημιουργίας μιας συσκευής, που θα βοηθούσε στη μετάδοση διάφορων μηνυμάτων σε μεγάλη απόσταση. Τέλος κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να κατασκευάσει την πρώτη τηλεγραφική συσκευή, την παρουσίαση της οποίας έκανε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1837. Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου τηλέγραφου ήταν αρκετά ικανοποιητικά και αυτό ώθησε το αμερικανικό κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τις παραπέρα έρευνες του Μορς για την τελειοποίηση της συσκευής.

Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή ήταν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη. Γρήγορα διαδόθηκε το σύστημα αυτό σε όλα τα κράτη. Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε στα 1859. Η λειτουργία του τηλέγραφου στηρίζεται πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Για την ευκολότερη χρήση του τηλέγραφου σε διεθνή κλίμακα, ο Μορς και ο βοηθός του Άλφρεντ Βέιλ (Alfred Vail) εφηύραν ειδικό αλφάβητο, το αλφάβητο Μορς, γνωστό και ως Κώδικας Μορς. Το αλφάβητο αυτό δεν έχει γράμματα αλλά τελείες και παύλες που συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου, στους αριθμούς 0-9, σε ένα μικρό σύνολο σημείων στίξης και σε κάποιους ειδικούς κωδικούς. Οι στιγμές (τελείες) και οι γραμμές (παύλες) αντιστοιχούν σε ηλεκτρικά κύματα. Η διάρκεια της στιγμής λαμβάνεται ως μονάδα. Χρονικά, η στιγμή (τελεία) αντιστοιχεί στο 1/6 του δευτερολέπτου. Η γραμμή έχει διάρκεια τρεις φορές μεγαλύτερη (δηλαδή 1/2 δευτερόλεπτο). Η απόσταση μεταξύ των λέξεων είναι ίση με 7 στιγμές. Η απόσταση μεταξύ των γραμμάτων είναι ίση με τρεις στιγμές, η απόσταση μεταξύ των ίδιων γραμμάτων είναι ίση με μια στιγμή. Με τον οπτικό τηλέγραφο μπορούμε να δούμε το σήματα Μορς, που μεταδίδονται με οπτικά μέσα.

Ο Μορς απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1872.

Πηγή: Wikipedia

Τηλέγραφος

Ο ηλεκτρικός τηλέγραφος είναι μια διάταξη με την οποία γραπτά σημεία μεταδίδονται από τον ένα σταθμό στον άλλο με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάθε τηλεγραφικό σύστημα αποτελείται από:

  • την πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ηλεκτρική στήλη, γεννήτρια ή συσσωρευτής,
  • το μηχάνημα – πομπό για την παραγωγή διακοπτόμενου ηλεκτρικού ρεύματος,
  • τη γραμμή για τη μεταβίβαση του ρεύματος από τον ένα σταθμό στον άλλο και
  • το μηχάνημα – δέκτη για τη λήψη των διακοπτόμενων ρευμάτων και τη μετατροπή τους σε γραπτά, ηχητικά ή οπτικά σημεία.

Η πρώτη τηλεγραφική μηχανή εφευρέθηκε από τον Σάμιουελ Μορς το 1838. Ο Μορς σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διαβιβάσει με δύο σύρματα ηλεκτρικό ρεύμα με διακοπές. Οι διακοπές θα αντιπροσώπευαν τα γράμματα του αλφαβήτου. Έτσι επινόησε ένα αλφάβητο, που αποτελείται από ρεύμα μικρής και μεγάλης διάρκειας (στιγμές και γραμμές ή παύλες). Ο συνδυασμός στιγμών και γραμμών δίνει όλο το αλφάβητο και τους αριθμούς 0 ως 9. Αυτό το σύστημα έγινε γνωστό ως ο «κώδικας Μορς».

Το σύστημα Μορς τέθηκε σε εφαρμογή. Η πρώτη σπουδαία τηλεγραφική επικοινωνία έγινε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαλτιμόρης στις Η.Π.Α. Αργότερα η ενσύρματη τηλεπικοινωνία τελειοποιήθηκε. Στην αρχή τα σήματα Μορς τα κατέγραφε η συσκευή λήψης πάνω σε ταινία. Κατόπιν χρησιμοποιήθηκαν ηχεία και η λήψη γινόταν κύρια με το αφτί. Σήμερα σχεδόν παντού χρησιμοποιούνται συσκευές που μετατρέπουν αυτόματα τα σήματα Μορς σε αλφάβητο.

Το διάσημο βιβλικό τηλεγράφημα που έστειλε το 1844 ο Σάμουελ Μορς προς τον βοηθό του Άλφρεντ Βέιλ (Alfred Vail), από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη: «Ό,τι ο Θεός επεργάσθη» («What hath God wrought»).
Το διάσημο βιβλικό τηλεγράφημα που έστειλε το 1844 ο Σάμουελ Μορς προς τον βοηθό του Άλφρεντ Βέιλ (Alfred Vail), από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη: «Ό,τι ο Θεός επεργάσθη» («What hath God wrought»).

Με την εφεύρεση του ασύρματου, το αλφάβητο Μορς χρησιμοποιήθηκε και στην ασύρματη τηλεπικοινωνία. Έτσι, όλα τα πλοία και όλα τα απομονωμένα από τον κόσμο εργοστάσια ή ακόμη και αεροπλάνα ή αυτοκίνητα μπορούν να επικοινωνούν και να συνεννοούνται με όλο τον κόσμο.

Ο ενσύρματος τηλέγραφος αποτελείται από ένα διακόπτη, από έναν ηλεκτρονόμο, από μια μπαταρία και τις γραμμές σύνδεσης. Μαζί με αυτά υπάρχει και ένας ωρολογιακός μηχανισμός, που ξετυλίγει μια χάρτινη κορδέλα, πάνω στην οποία γίνεται η εγγραφή σημάτων του Μορς που εκπέμπει ο ανταποκριτής. Γράφονται δηλαδή αυτόματα κατά τη λήψη των σημάτων οι στιγμές και οι γραμμές που αποτελούν τα γράμματα των λέξεων.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εφεύρεση του ενσύρματου τηλέγραφου ήταν η σύνδεση με υποβρύχια καλώδια. Έτσι το 1842 έχουμε την πρώτη υποβρύχια σύνδεση μεταξύ Νέας Υόρκης και του Νησιού των Κυβερνητών.

Από τότε η τηλεγραφία αναπτύχθηκε και συνεχώς τελειοποιείται.

Πηγή: Wikipedia

Τηλεγραφία

Η τηλεγραφία, από τις ελληνικές λέξεις τηλε– (μακριά) και γραφή, είναι η μεγάλης απόστασης μετάδοση γραπτών μηνυμάτων χωρίς φυσική μεταφορά των επιστολών, αρχικά με την αλλαγή αντικειμένων που μπορούσαν να γίνουν ορατά από απόσταση (οπτική τηλεγραφία). Η ραδιοτηλεγραφία ή ασύρματη τηλεγραφία μεταδίδει μηνύματα με τη χρήση ραδιοκυμάτων. Η τηλεγραφία περιέχει και σύγχρονες μορφές μετάδοσης δεδομένων όπως τηλεομοιοτυπία (φαξ), ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δίκτυα υπολογιστών εν γένει.

Μηνύματα τηλεγραφίας τα οποία αποστέλλονται από χειριστές τηλέγραφων με χρήση σημάτων Μορς λέγονται τηλεγραφήματα. Αργότερα τα τηλεγραφήματα που μεταδόθηκαν με δίκτυο τηλέτυπων (τέλεξ), ένα διακοπτικό δίκτυο τηλεκτυπωτών, παρόμοιο με το τηλεφωνικό, ονομάζονταν τηλετυπίες. Πριν τη διάδοση και πτώση του κόστους των υπεραστικών και διεθνών τηλεφωνημάτων τα τηλεγραφήματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Τα τηλεγραφήματα χρησιμοποιούνταν συχνά για την επιβεβαίωση εμπορικών συμφωνιών και, αντίθετα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, θεωρούνταν συχνά δεσμευτικά νομικά έγγραφα για την ολοκλήρωση εμπορικών συναλλαγών.

Οπτικοί τηλέγραφοι

Οι πρώτοι τηλέγραφοι χρησιμοποιούσαν οπτικά σήματα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης αναγνωριστικών σημάτων καπνού, τα οποία υπήρξαν από τους αρχαίους χρόνους.

Ένα δίκτυο σηματοφόρων που εφευρέθηκε από τον Κλωντ Σαπ λειτούργησε στη Γαλλία από το 1792 μέχρι το 1846. Σηματοφόροι χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά στη Σουηδία το 1880.

Ηλεκτρικοί τηλέγραφοι

Διάφορες προσπάθειες χρησιμοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν. Το 1775 ο Francisco de Salva κατασκεύασε έναν ηλεκτροστατικό τηλέγραφο. Το 1809 ο Σάμουελ Τόμας Ζέμερινγκ κατασκεύασε έναν ηλεκτροχημικό τηλέγραφο. Το 1832 ο βαρώνος Πάβελ Σίλινγκ (Baron Schilling) κατασκεύασε έναν ηλεκτρομαγνητικό τηλέγραφο.

Σηματοφόρος του Claude Chappe στη Γερμανία

Πηγή: Wikipedia

CW_PLAYER (λογισμικό εκπαίδευσης Morse για PC) και όλα τα μαθήματα

Το λογισμικό CW_PLAYER θα σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στην εκμάθηση του κώδικα Morse.

Κατεβάστε το λογισμικό ΕΔΩ και ολοκληρώστε την εγκατάσταση στο PC σας.

Αφού “τρέξετε” το CW_PLAYER θα εμφανιστεί η παραπάνω οθόνη.

Ρυθμίστε αρχικά την ταχύτητα στα 7 wpm (αργότερα και με την πρόοδο των μαθημάτων θα αυξήσετε την ταχύτητα ανάλογα).
Κατόπιν ρυθμίστε την ένταση του ήχου

Γιά να επαναλάβετε αυτά που μάθατε στο πρώτο μάθημα κατεβάστε το Αρχείο του πρώτου μαθήματος από την λίστα που θα βρείτε παρακάτω. (Θυμηθείτε σε ποιό σημείο του δίσκου σας κατεβάσατε το αρχείο)

Λίστα αρχείων μαθημάτων

Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #001# (ECHO – TANGO – ALPHA – NOVEMBER)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #002# (INDIA – MIKE & Μάθημα #001)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #003# (OSCAR- SIERRA & Μάθηματα #001- #002)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #004# (UNIFORN – VICTOR – FOUR – WHISKEY & Προηγούμενα μαθήματα)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #004# (Ηχητικό – mp3)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #005# (DELTA- BRAVO – SIX- FOXTROT & Προηγούμενα μαθήματα)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #005# (Ηχητικό – mp3)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #006# (CHARLIE – GOLF – HOTEL – FIVE – ONE & Προηγούμενα μαθήματα)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #006# (Ηχητικό – mp3)
Test με όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά γραμματα μέχρι 21/04/2022 (Ηχητικό – mp3) και το αντίστοιχο κείμενο
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #007# (ROMEO – JULIET – PAPA – KILO – TWO – THREE & Προηγούμενα μαθήματα)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #007# (Ηχητικό – mp3)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #008# (Πρακτική εκπαίδευση / επανάληψη)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #008# (Ηχητικό – mp3)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #009# (LIMA – XRAY – QUEBEC – EIGHT – ZERO)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #009# (Ηχητικό – mp3)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #010# (YANKIE – ZULU – SEVEN – NINE)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #010# (Ηχητικό – mp3)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #011# (Πρακτική εκπαίδευση)
Μάθημα εκμάθησης κώδικα Morse #011# (Ηχητικό – mp3)
CQ και QSO μεταξύ δύο σταθμών (κείμενο)
CQ και QSO μεταξύ δύο σταθμών (Ηχητικό – mp3)

Αφού κατεβάστε το επιθυμητό μάθημα το φορτώνετε στο CW_PLAYER επιλέγοντας [File], επιλογή φακέλλου που αποθηκεύσατε το αρχείο και το αρχείο με την ονομασία “eer-cw-xxx” (xxx = αριθμός μαθήματος)

Για να ακούσετε το αρχείο που φορτώσατε πατήστε το [Play File].
Καλή Ακρόαση!

Λογισμικό εκπαίδευσης Κώδικα Morse για Android & iOS

Android

Εξώφυλλο

Claus’ Morse Code Trainer

Το λογισμικό μπορείτε να το κατεβάσετε από το Google Play

Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή στο κινητό σας, πατάτε το menu (τρεις κάθετες τελίτσες) πάνω δεξια, επιλέγετε Settings -> Answer βγάζετε εκτός το Vocalize

iOS

Morse Code Ringtone

Το Λογισμικό μπορείτε να το κατεβάσετε από το App Store