D-Star χωρίς Icom πομποδέκτες

Ένα απλό τερματικό D-Star για αναλογικούς πομποδέκτες

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει στο παρελθόν ότι με την τεχνολογία του DStar τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Εδώ λοιπόν θα αναφερθούμε σε κάποιες βασικές οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να λειτουργήσει  ένα τερματικό σταθμό για DStar χωρίς να αγοράσει κατ’ ανάγκη πομποδέκτες Icom.

Προσοχή δεν μιλάμε για ένα Hot Spot το οποίο για να χρησιμοποιηθεί πρέπει απαραίτητα να έχουμε ήδη ένα πομποδέκτη φορητό, mobile η ένα από τα καινούργια HF της Icom που πάνε και στα VHF – UHF και έχουν δυνατότητα D-Star αλλά ένα σταθμό που θα βασίζεται σε κάποιο παλιό η νέο πομποδέκτη που ήδη έχουμε στην διάθεση μας αλλά δεν είναι ψηφιακός.

Τι θα χρειαστούμε:

 –         1 GMSK modem DVRPTR Type I

–         1 πλακέτα ΑΜΒΕ

–         1 πομποδέκτη με δυνατότητα packet 9600 π/χ FT-8800, DM-710, FT-817 κ.λ.π.

–         1 μικρομεγάφωνο για φορητά Kenwood

 Για τον προγραμματισμό του modem και τις πρώτες δοκιμές θα χρειαστεί και ένας υπολογιστής και το πρόγραμμα CC (control center). Μετά το σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα χωρίς υπολογιστή από το αυτοκίνητο, το σπίτι μας η όπου αλλού είμαστε.

Το modem το οποίο περιγράφουμε εδώ έχει πλέον πάψει να παράγεται στην αρχική χώρα κατασκευής του που ήταν η Γερμανία. Σε αντικατάσταση υπάρχει η Τρίτη γενιά που αναμένεται σύντομα και περιλαμβάνει εκτός από τις 2 ανωτέρω πλακέτες και ένα μικρό πομποδέκτη και οθόνη, περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους συνδέσμους του άρθρου. Παρόλα αυτά η αρχική version παράγεται ξανά στον Καναδά καθώς και η επί πλέον πλακέτα με το AMBE board. Στους συνδέσμους θα βρείτε και τις νεότερες πληροφορίες και διευθύνσεις.

 Σημειώστε επίσης ότι η λειτουργικότητα του D-Star δεν προέρχεται από το chip CMX 589 όπως σε όλα τα υπόλοιπα modem αλλά από καθαρό dsp, Αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστής μπορεί να κάνει αυτό το modem να δουλεύει σε packet, psk31, APCO η οποιοδήποτε άλλο ψηφιακό mode θέλει, με την χρήση κατάλληλου λογισμικού.

 Υποθέτοντας λοιπόν ότι έχουμε όλα τα απαιτούμενα επί μέρους συστατικά ξεκινάμε κουμπώνοντας την πλακέτα με το AMBE board στην πλακέτα του GMSK modem στην αντίστοιχη υποδοχή και τοποθετούμε και τα 2 στο κουτί (αν υπάρχει). Τροφοδοτούμε το modem με τάση 12V και με το mini usb το συνδέουμε σε μια θύρα USB του υπολογιστή μας.

 

Κατεβάζουμε από το yahoo group του DVRPTR από την περιοχή ων αρχείων (files) την εφαρμογή Control Center και την εγκαθιστούμε. Με το που ξεκινάει η εφαρμογή εμφανίζεται μια οθόνη με πολλά TAB, αν δεν έχετε το AMBE board τα TAB είναι λιγότερα.

Αρχική οθόνη “Operation”

 Εδώ καλό είναι να τονίσουμε ότι η αρχική πλακέτα του modem από μόνη της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν Gateway, Repeater η Hot Spot όμως προϋποθέτει την ύπαρξη πομποδέκτη Icom προκειμένου να έχει ουσιαστική χρήση. Με την πρόσθετη AMBE πλακέτα το σύστημα γίνεται ένα αυτοδύναμο τερματικό D-Star που του λείπει μόνο το RF κομμάτι δηλαδή ένας αναλογικός πομποδέκτης με δυνατότητα αποστολής και λήψης packet 9600 baud (από το din των 6 ποδών)η από το  αντίστοιχο καρφάκι αν είναι φορητός.

 Πάμε στην πρώτη οθόνη που ονομάζεται “OPERATION” και βάζουμε διάφορες παραμέτρους μεταξύ των οποίων , το διακριτικό μας, την πόλη μας το QTH Locator και επιλέγουμε την χρήση του συστήματος. Όπως είπαμε και πριν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους σαν Gateway, Repeater, Hot Spot κλπ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φροντίζουμε να είναι τσεκαρισμένη η επιλογή “Dv Transceiver with external FM-TRX”. Στη συνέχεια πάμε στο TAB “DV-TRX” και ρυθμίζουμε τα 4 κλασσικά πεδία του D-Star  MY, UR, RPT1 και RPT2. Επίσης από εκεί ρυθμίζονται το μικρόφωνο και η ένταση στα ακουστικά σαν να ρυθμίζουμε παραμέτρους για το ηχοσύστημα του υπολογιστή μας.

 

 Παράμετροι επικοινωνίας και ρυθμίσεις ήχου

Τελευταίο ΤΑΒ που χρειάζεται γι αυτό τον τρόπο λειτουργίας είναι εκείνο που αναφέρεται σαν “MODEM” και εκεί θα δείτε ένα κουμπί “FLASH Programming”. Πατήστε το και η εφαρμογή θα σας ανακοινώσει ότι μπορείτε να αποσυνδέσετε το σύστημα από τον υπολογιστή και ότι πλέον δουλεύει αυτόνομα με παραμέτρους αποθηκευμένες στην Flash EPROM.

 

 Τελευταία οθόνη για μονιμοποίηση των παραμέτρων

Συνδέστε ένα μικρόφωνο / μεγάφωνο από φορητό πομποδέκτη Kenwood και τον αναλογικό πομποδέκτη σας, βάλτε τις συχνότητες του τοπικού επαναλήπτη DStar και “καλώς ήλθατε στην ψηφιακή επικοινωνία μέσω  DStar”. Το άρθρο αναφέρεται πολύ επιγραμματικά στον τρόπο χρήσης του DVRPTR modem και του AMBE board, επίσης πολύ λίγα πράγματα αναφέρονται σχετικά με την εφαρμογή Control Center με την οποία μπορείτε να κάνετε πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες λειτουργίες και το σπουδαιότερο να συνδεθείτε σε όλους τους τύπους των ψηφιακών επαναληπτών δηλαδή REFXRF και DCS. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε ακόμα επαναλήπτες των οποίων η μοναδική δυνατότητα είναι να χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο της ICOM και την διασύνδεση μόνο με reflector τύπου REF. Οι επαναλήπτες της Ε.Ε.Ρ. καθώς και όλες οι Non Icom λύσεις δεν έχουν αυτούς τους περιορισμούς είναι πολύ πιο ευέλικτοι, πολύ οικονομικότεροι και όλοι οι χειρισμοί μπορούν να γίνουν απλά και εύκολα με χρήση DTMF.

 

Οι δύο πλακέτες σε λειτουργία πάνω από τον  χρησιμοποιούμενο πομποδέκτη FT-817

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ GMSK MODEM ΓΙΑ REPΕATER GATEWAY HOT SPOT ΚΛΠ

Υποστηριζόμενες εταιρείες: Yaesu/Icom/Kenwood/Motorola/MFJ/Alinco

Εναλλακτικές λύσεις D-Star (χωρίς Icom πομποδέκτες)

Αν σε κάποιους η τιμή των π/δ D-Star φαίνεται απαγορευτική δείτε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Προσοχή οι λύσεις αυτές, δεν είναι απαραίτητα και οι οικονομικότερες ιδιαίτερα όταν συνδυάζεις ένα ακριβό πομποδέκτη πχ. το TS-2000 με ένα επίσης ακριβό interface (της τάξης των 250-350 Ευρώ) για να του δώσει την δυνατότητα για D-Star. Έτσι καταλήγεις σε μια πολυδάπανη λύση και δέσμευση ενός πομποδέκτη που κατά βάση είναι για τα βραχέα ενώ μπορείς να κάνεις το προφανές, δηλαδή απευθείας αγορά ενός φορητού π/δ για D-Star (π.χ. IC-Ε92) με σχεδόν τα ίδια χρήματα.

Ένας Γιαπωνέζος Ραδιοερασιτέχνης, ο Satoshi Yasuda 7M3TJZ / AD6GZ ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια πειράματα για εναλλακτικές λύσεις D-Star. Όλες οι λύσεις σήμερα, με μερικές εξαιρέσεις, βασίζονται στην δική του δουλειά.  Δείτε το site του http:/www.d-star.asia/index.html.en

Node adaptor. Το Node adaptor είναι μια πλακέτα η οποία συνδέεται αφενός σε έναν αναλογικό πομποδέκτη που έχει δυνατότητα 9600 Baud packet και αφετέρου σε έναν υπολογιστή μέσω μιας θύρας USB. Το σύστημα αυτό δεν σας απαλλάσσει από την αγορά π/δ D-Star απλά σας συνδέει μέσω Internet στο δίκτυο του D-Star εκεί που δεν υπάρχει πρόσβαση από τοπικούς επαναλήπτες.

AMBE DV adaptor Στην περίπτωση αυτή και με το κατάλληλο hardware και software έχουμε έναν αναλογικό πομποδέκτη με μια πλακέτα για D-Star και full δυνατότητες.

Ας δούμε τώρα και άλλες εναλλακτικές λύσεις χωρίς πομποδέκτη:

DVDONGLE Το DV Dongle είναι μια μικρή συσκευή η οποία μπαίνει σε ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή μέσω μιας θύρας USB και σας επιτρέπει να συνδέεστε σε επαναλήπτες D-Star που υποστηρίζουν το πρωτόκολλο που έχει γράψει ο Robin AA4RC, το D-Plus.
Περισσότερα εδώ: http://www.dvdongle.com/DV_Dongle/Home.html

DVAP Ο Robin έβγαλε πρόσφατα και ένα άλλον προϊόν που μοιάζει με το DV Node adaptor λέγεται DVAP και είναι στην ουσία ένα GMSK Node adaptor με ένα μικρό ενσωματωμένο πομποδέκτη στα 2 Μ (10mW). Το σύστημα αυτό δεν σας απαλλάσσει από την αγορά π/δ D-Star. Δείτε το εδώ:
http://www.dvapdongle.com/DV_Access_Point_Dongle/Home.html

DIGITAL VOICE WITH Soundcard από τον Jonathan Naylor G4KLX

Για να πετύχει αυτή η συνταγή χρειάζεται το λογισμικό του Jonathan. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με 2 κάρτες ήχου (στην μία πάει μικρόφωνο μεγάφωνο), ένα DV Dongle, ένας αναλογικός πομποδέκτης με δυνατότητα Packet 9600 Baud και τέλος ένα interface για την διαχείριση του PTT του πομποδέκτη.

Στο επόμενο SV-NEA θα υπάρχει ένα άρθρο με το ίδιο θέμα αλλά πολύ περισσότερες πληροφορίες μαζί με μια λίστα αναλογικών πομποδεκτών οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές D-Star.