Φρυκτωρίες

ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ


Οι φρυκτωρίες (φρυκτός = πυρσός και ώρα = φροντίδα).ήταν ένα σύστημα συνεννόησης που πρώτη φορά ευρωπαϊκά και ίσως παγκοσμίως χρησιμοποιήθηκε στη Μινωική Κρήτη. Κατόπιν το σύστημα των φρυκτωριών εφαρμόστηκε και στην υπόλοιπη αρχαία Ελλάδα.

Η μεταβίβαση της πληροφορίας γινόταν με τη χρήση πυρσών, με φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή καπνό την ημέρα, και  το μήνυμα μεταδιδόταν διαδοχικά από κορυφή σε κορυφή μέχρι τον τελικό αποδέκτη

Ο Αισχύλος στο έργο του Αγαμέμνων περιγράφει την είδηση της πτώσης της Τροίας, η οποία μεταδόθηκε ως τις Μυκήνες με τις φρυκτωρίες μέσω επτά κορυφών. Ενδιάμεσοι σταθμοί μεταδόσεως υπήρχαν στην Ίδη της Μυσίας, στο Ακρωτήρι της Λήμνου (σημερινή Πλάκα), στον Άθω, στο βουνό Μάκιστο και στις πλαγιές του Αραχναίου. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες μέχρι το 1850.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και μετά από πρόταση του Γιάννη Λυγδόπουλου SV1BJY ομάδες ραδιοερασιτεχνών αναβίωσαν τις αρχαίες φρυκτωρίες και εξέπεμψαν τον Ιούλιο του 2008 από τα σχεδόν ίδια σημεία, τις ίδιες κορυφές εκτός από τον Άθωνα, γιατί δεν μας εδόθη η σχετική άδεια.

Στους παρακάτω συνδέσμους περιλαμβάνονται όλα τα άρθρα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό SV NEA πριν και μετά την πραγματοποίηση των Ρ/Ε Φρυκτωριών, φωτογραφίες από τα σημεία καθώς και το βίντεο με τις επαφές μεταξύ των 7 σημείων, που έγιναν την Κυριακή 13 Ιουλίου 2008.

Δείτε το βίντεο του SV1BJY στο κανάλι της Ε.Ε.Ρ. στο Youtube

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση 

TC3IDA-TC3TROY

SX8FRA

SX2FRB

SX8FRC

SX1FRD

SX1FRE

SX1FRF

SX3FRG

SX3FRH