Η Ιστορία
Οι Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε.Ρ. δημιουργήθηκαν επίσημα το 1980. Είχαν προηγηθεί άλλες δραστηριοποιήσεις μεμονωμένων ραδιοερασιτεχνών, στο πλαίσιο της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης κάθε Ραδιοερασιτέχνη.
Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να προκληθούν από:
- Φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πλημμύρες, θύελλες, έντονες χιονοπτώσεις κ.λ.π., και δασικές πυρκαγιές
- Τεχνολογικά αίτια: τροχαία δυστυχήματα, εκρήξεις, πυρκαγιές πετρελαιοειδών, διαρροή τοξικών κ.λ.π.
Η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών μέσω της Επιτροπής Κάλυψης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΚΕΑΝ) συγκροτεί Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης (ΟΕΑ) από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι προσφέρονται ατομικά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς για να παρέχουν τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, όσο και στους άμεσα πληγέντες από αυτή.
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1980, που σημαδεύτηκε από τις πολύ σοβαρές και εκτεταμένες πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική, που κράτησαν τρεις ημέρες και στις οποίες κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μια ομάδα 20 ραδιοερασιτεχνών μελών της Ε.Ε.Ρ. (μεταξύ αυτών οι SV1AN, SV1BA, SV1EM, SV1EN, SV1ER, SV1GH, SV1HK, SV1JZ, SV1RG κ.α.) με ένα ραδιοερασιτεχνικό link αποκατέστησαν με επιτυχία την επικοινωνία του Δασαρχείου Πεντέλης με τις υπόλοιπες δημόσιες Υπηρεσίες, παραμένοντας στην περιοχή για 4 ημέρες. Η ομαδική αυτή δραστηριοποίηση έδωσε το έναυσμα στον Σάκη Εξαρχόπουλο SV1EM να ξεκινήσει επίσημα τη δημιουργία και οργάνωση των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε.Ρ., που συνέβαλε στην αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών σε πάρα πολλές περιπτώσεις φυσικών καταστροφών τα τελευταία 40 χρόνια.
To 2001 η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με κωδικό Οργάνωσης 2001/025.
Η Ε.Ε.Ρ. έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με τη Γ.Γ.Π.Π., το Ε.Κ.Α.Β., τον ΣΕΓΑΣ, τον Δήμο Περιστερίου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, αλλά και διεθνώς: Με την FNRASEC (γαλλική Ομοσπονδία Ραδιοερασιτεχνών για την Πολιτική Προστασία) και με τις εθνικές ραδιοερασιτεχνικές Ενώσεις Βουλγαρίας και Τουρκίας (Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας). Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (International Amateur Radio Union – IARU) συμμετέχει στην ομάδα της IARU για τον προώθηση και τον συντονισμό στο τομέα αυτό σε όλη την Τηλεπικοινωνιακή Περιοχή 1.
Ποιο είναι το έργο των Ο.Ε.Α. της Ε.Ε.Ρ.
Το έργο των Ο.Ε.Α. σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης είναι:
α) Η διαβίβαση μηνυμάτων ανάγκης μέσω ασυρμάτου (φωνητικά ή ψηφιακά)
β) Η τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των υπηρεσιών των εμπλεκομένων με την αντιμετώπιση της καταστροφής
γ) Η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων για:
- τη γρήγορη συλλογή πληροφοριών,
- το συντονισμό οχημάτων ανάγκης (βυτιοφόρων, ασθενοφόρων νοσοκομείων), οχημάτων μεταφοράς βοήθειας, καταυλισμών, εθελοντικών ομάδων κλπ.
δ) η αναζήτηση προσώπων
ε) η δημιουργία εναλλακτικών – ως προς τα υπάρχοντα – τηλεπικοινωνιακών δικτύων των δημοσίων οργανισμών.
Πολλοί συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Ο.Ε.Α, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, δικαιώνοντας έτσι τον λόγο ύπαρξης του ραδιοερασιτεχνισμού και τον κοινωνικό του ρόλο. Μέσα από μια ουσιαστική συνεργασία και εκπαίδευση από ειδικευμένους εισηγητές, ιατρούς, πυροσβέστες κλπ., γίνεται συνεχώς προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τηλεπικοινωνιακού δικτύου κάλυψης εκτάκτων αναγκών.
Ο εξοπλισμός των ΟΕΑ της Ε.Ε.Ρ., που αποτελείται από συσκευές VHF-UHF, HF, D-STAR, Pactor, τα σχετικά παρελκόμενα και κεραίες, τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν σε όλες τις τηλεπικοινωνιακές προκλήσεις. Το κόστος προμήθειας, συντήρησης και τακτικής ανανέωσης του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων (επαναλήπτες, αναμεταδότες) φέρει κυρίως η Ε.Ε.Ρ.
Τα μέλη των ΟΕΑ της Ε.Ε.Ρ. συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια σε ειδικά σεμινάρια, εκπαιδεύσεις αλλά και ασκήσεις που διοργανώνονται από την Ε.Ε.Ρ. ή/και σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάθε μήνα η Ε.Ε.Ρ. διοργανώνει και πραγματοποιεί πανελλήνια διασυλλογική άσκηση με ενεργοποίηση του σταθμού της στα Εντευκτήρια και του σταθμού της στο Κέντρο Επικοινωνιών της Γ.Γ.Π.Π. στις συχνότητες HF και V/U/SHF με τη συνεργασία πολλών άλλων ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων από την περιφέρεια.
Οι Ο.Ε.Α. συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια και στις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, σε ασκήσεις επί χάρτου που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, αλλά και στο Athens Flying Week στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Επίσης υποστηρίζουν τηλεπικοινωνιακά μέσω ενεργοποίησης του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ ασκήσεις άλλων Υπηρεσιών, όπως π.χ. την πυροσβεστική άσκηση «Δια πυρός 2015». Οι ΟΕΑ της Ε.Ε.Ρ. συμμετέχουν επίσης και στις ασκήσεις GLOBAL SIMULATED EMERGENCY TEST της IARU Region 1.
Επιπλέον, αδιάλειπτη είναι από το 2006 η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη από τις Ο.Ε.Α. της Ε.Ε.Ρ. των αθλητικών εκδηλώσεων του ΣΕΓΑΣ, όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας και οι δεκάδες αγώνες δρόμου, που διοργανώνονται από Δήμους και αθλητικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης οι Ο.Ε.Α. της Ε.Ε.Ρ. έχουν καλύψει όλες τις Πανελλήνιες Ανιχνευτικές Δράσεις «ΕΛΠΙΔΑ» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που πραγματοποιούνται σε δύσβατες ορεινές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών που συμμετέχουν. Η συμμετοχή αυτή στις διοργανώσεις αυτές δεν συμβάλει μόνο απόλυτα στην ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αλλά αποτελεί για τα μέλη και άσκηση τηλεπικοινωνιών με φορητό εξοπλισμό στο πεδίο.
Τα μέλη των ΟΕΑ της Ε.Ε.Ρ. συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της Ε.Ε.Ρ., όπως η ετήσια Πανελλήνια Ραδιοερασιτεχνική Συνάντηση Hamfest, το Hobby Festival και το Φεστιβάλ Εθελοντισμού, βοηθώντας στο στήσιμο των περιπτέρων, των σταθμών και των κεραιών και παρουσιάζοντας στους επισκέπτες τις ποικίλες πτυχές του ραδιοερασιτεχνισμού.
Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών με την κινητή τηλεφωνία μπορεί να κάνει κάποιον να πιστέψει εσφαλμένα ότι η ασύρματη επικοινωνία μέσω ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού είναι παρωχημένη. Στην πράξη όμως έχει αποδειχθεί ότι σε μια φυσική καταστροφή, όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, που έπληξαν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα τη χώρα μας, με τη διακοπή παροχής ρεύματος δεν λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα και η διαδικτυακή επικοινωνία. Έχει πλέον αποδειχτεί περίτρανα ότι η προσφορά των εθελοντών των Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε.Ρ. συνεχίζει να είναι απόλυτα απαραίτητη και είναι επιβεβλημένη κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
Σημεία-σταθμοί στην ενεργοποίηση των Ο.Ε.Α. της Ε.Ε.Ρ.
13/09/1986 – Σεισμός 6,2R στην Καλαμάτα
Οι επικοινωνίες με την υπόλοιπη Ελλάδα καταρρέουν. Ο ραδιοερασιτέχνης SV3CK δίνει στην Αθήνα το μήνυμα της καταστροφής και κρατάει σε μοναδική επαφή τις 2 πόλεις για 72 ώρες. Στήνεται δίκτυο μέσω επαναλήπτη R0 (που λειτουργεί με ηλιακά στοιχεία) μεταξύ Νομαρχίας Καλαμάτας και Γ.Α.Δ.Α. Συμμετέχουν 22 ραδιοερασιτέχνες συνολικά.
10/08/1987 – Φωτιά στην Ρόδο
Συμμετέχουν 10 ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση του ΣΔΟ με Ρόδο μέσω επαναλήπτη στην Κρήτη και μέσω βραχέων κυμάτων. Τοπική επικοινωνία Ρόδου στον επαναλήπτη R2.
08/07/1988 – Φωτιά στην Κεφαλονιά
Συμμετείχαν συνολικά 7 ραδιοερασιτέχνες για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών μεταξύ των υπηρεσιών του νησιού και της Αθήνας.
18/08/1989 – Μεγάλες καταστροφές δασικών εκτάσεων στην Θάσο
Μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε εντολή από τον Κ. Αποστολά (ΠΣΕΑ Υπ.Εσ.) να χρησιμοποιήσει η Νομαρχία Καβάλας την ΟΕΑ για το συντονισμό των υπηρεσιών. Υπήρχε συνεχής ενημέρωση από τα βραχέα κύματα στο ΣΔΟ και ΠΣΕΑ Υπουργείου Εσωτερικών και μέσω του επαναλήπτη R7 της Θάσου. Συμμετείχαν 7 σταθμοί.
05-08/02/1991 – Πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 στην Όθρυ
Στις έρευνες για την ανεύρεση του τόπου καταστροφής συμμετέχουν με ορειβατικό εξοπλισμό μαζί με ορειβατικές ομάδες 3 ραδιοερασιτέχνες και τους συνδράμουν παντοιοτρόπως άλλοι 15 ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί απ’ όλη την Ελλάδα.
14-19/03/1992 – Ελληνική αποστολή στη σεισμόπληκτη περιοχή του ERZINCAN Τουρκίας.
Συμμετέχουν 2 μέλη των ΟΕΑ μαζί με 3μελές κλιμάκιο ΟΑΣΠ, 25αμελές κλιμάκιο ΕΜΑΚ, 20αμελές κλιμάκιο του ΕΚΑΒ & 20 δημοσιογράφους. Η αποστολή έμεινε 7 ημέρες και το τοπικό τηλεπικοινωνιακό κέντρο των ΟΕΑ στο Erzincan κρατούσε συνεχή επαφή με την Αθήνα μέρα-νύκτα με το αντίστοιχο τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην Αθήνα, στο οποίο λειτούργησαν σε εναλλασσόμενες βάρδιες άλλοι 3 ραδιοερασιτέχνες. Το όλο εγχείρημα υποστήριξαν και 8 σταθμοί από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η αποστολή εργάστηκε υπό το διακριτικό TA9EQ, με πολύ καλή συνεργασία με Τούρκους ραδιοερασιτέχνες.
1506/1995 – Σεισμός στο Αίγιο
Ενεργοποίηση και αποστολή ΟΕΑ στην περιοχή. Σημαντική βοήθεια στον ΟΑΣΠ συλλέγοντας πληροφορίες για ζημιές, βοηθώντας στην εγκατάσταση των καταυλισμών και στις επικοινωνίες με την Αθήνα.
07/09/1999 – Σεισμός στην Αθήνα από το ρήγμα της “Πάρνηθας”
Άμεση κινητοποίηση πολλών σταθμών και ανάληψη έργου για την αποκατάσταση τηλεπικοινωνιών μεταξύ των Δημοσίων Υπηρεσιών.
31/12/2000 – Ιός του 2000
Ετοιμότητα και συνεργασία με κρατικούς φορείς για την περίπτωση διακοπής τηλεπικοινωνιών κατά την αλλαγή από το 1999 στο 2000 και την αλλαγή αρίθμησης. Το Εθνικό Δίκτυο Ο.Ε.Α. ήταν δραστηριοποιημένο όλο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ευτυχώς χωρίς πρόβλημα.
12-16/02/2004 – Χιονοπτώσεις
Οι ΟΕΑ συμμετείχαν στα πλαίσια του ΔΙΚΤΥΟΥ Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών των xιονοπτώσεων, επανδρώνοντας το Τ.Κ. στην Γ.Γ.Π.Π., το Τ.Κ. του ΔΙΚΤΥΟΥ καθώς και τηλεπικοινωνιακούς συνδέσμους. Σε διάφορες επιχειρήσεις έγιναν: αποκατάσταση τηλεπικοινωνιών με τη βοήθεια του δικτύου επαναληπτών/αναμεταδοτών, μεταφορά ασθενών, διάνοιξη δρόμων, διανομή τροφίμων, μεταφορά συνεργείου ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές για αποκατάσταση βλαβών, κλπ.
01/03/2004 – Σεισμός Καλαμάτας 5,5R
Ενεργοποιήθηκαν 5 σταθμοί στην Καλαμάτα και 1 στην Σπάρτη με περιπολίες για αναφορές ζημιών καθώς και 3 από την Αθήνα. Ενεργοποιήθηκε το U-V link για το R0 για καλλίτερη επικοινωνία. Οι πληροφορίες των Ο.Ε.Α. για το σεισμό και οι αναφορές ήταν και οι πρώτες που έφθασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ, δείχνοντας πόσο καθοριστική είναι η συμβολή των ραδιοερασιτεχνών στην αποκατάσταση επικοινωνιών και αντιμετώπιση καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης.
28/07/2005 – Μεγάλη πυρκαγιά στη Ραφήνα και τον Νέο Βουτζά
Μέλη των Ο.Ε.Α. Αττικής διασυνέδεσαν τηλεπικοινωνιακά το πεζοπόρο τμήμα που συγκροτήθηκε από μέλη του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Οι Ο.Ε.Α διασφάλισαν με τη χρήση κινητού αναμεταδότη τις επικοινωνίες τόσο μεταξύ των μελών του πεζοπόρου, όσο και με τον κρατικό μηχανισμό.
08/01/2006 – Ισχυρή σεισμική δόνηση και ενεργοποίηση των ΟΕΑ σε όλη την Ελλάδα
Από τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά το σεισμό ενεργοποιήθηκαν οι ΟΕΑ σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να φτάσει σύντομα από μέλος των ΟΕΑ Αττικής στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η πληροφορία πως ο σεισμός είχε γίνει στην περιοχή των Κυθήρων. Η πληροφορία μεταβιβάστηκε μετά από επικοινωνία του συναδέλφου μέσω βραχέων κυμάτων με συναδέλφους στην περιοχή.
2007 – Πυρκαγιά στην Πάρνηθα
Οι Ο.Ε.Α. Αττικής κινητοποιήθηκαν άμεσα και συγκρότησαν μαζί με τις άλλες οργανώσεις του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας 20μελή ομάδα με δύο πυροσβεστικά οχήματα και ένα υδροφόρο, που άρχισε να επιχειρεί από τις δέκα το βράδυ. Σημειωτέον ότι ήταν μία από τις ελάχιστες ομάδες, στις οποίες επετράπη η διέλευση από το μπλόκο του τελεφερίκ λόγω της γνώσης από την Π.Υ. της άρτιας εκπαίδευσής της. Παράλληλα, από νωρίς είχε ενεργοποιηθεί το τηλεπικοινωνιακό κέντρο της Ο.Ε.Α. στο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. από δύο ραδιοερασιτέχνες.
2007 – Πυρκαγιά στο Πήλιο
Κινητοποιήθηκαν οι Ο.Ε.Α. Λάρισας μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας Λάρισας για αποκατάσταση των επικοινωνιών μεταξύ των ομάδων πυρόσβεσης και εναέριων μέσων. Στο τόπο της καταστροφής έγινε εγκατάσταση τοπικού τηλεπικοινωνιακού κέντρου με σταθμούς βάσης VHF-UHF και link VHF-UHF καθώς και διασπορά παρατηρητών στα σημεία κάλυψης. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το τηλεπικοινωνιακό κέντρο στη Νομαρχία Λάρισας, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος και ουσιαστικός συντονισμός όλων των μέσων με έγκαιρη ενημέρωση και υπόδειξη των εστιών αναζωπύρωσης.
2007 – Πυρκαγιά στον Υμηττό
Μέλη των ΟΕΑ Αττικής και ΟΕΑ της Κρήτης συμμετείχαν στην προσπάθεια της κατάσβεσης καλύπτοντας τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των μελών εθελοντικών ομάδων που μετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή.
Επανδρώθηκαν τα μικτά πεζοπόρα, το πυροφυλάκιο της Καισαριανής, ενώ στήθηκε και link που επέτρεψε την επικοινωνία του Εφόρου ΕΚΕΑν με την Κρήτη και τις Ομάδες που συμμετείχαν στο συμβάν.
2007 – Πυρκαγιά στη Μεσσηνία
Οι ΟΕΑ επιχείρησαν σε όλες τις περιπτώσεις που ζητήθηκε η συνδρομή τους, μεταξύ άλλων: Στην περιοχή Άγιος Νικήτας Ταΰγετου, όπου βρίσκεται και ο επαναλήπτης R0 της Ε.Ε.Ρ., συμμετοχή στην πυρόσβεση. Στη Νέδουσα Ταϋγέτου, για να μεταφέρει την εικόνα της πυρκαγιάς στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Από τον Διοικητή ΠΥ Καλαμάτας ζητήθηκε η συνδρομή των ΟΕΑ για την αντικατάσταση όλου του κεραιοσυστήματος του πυροσβεστικού οχήματος των Σερρών, που επιχειρούσε εκείνη την ώρα σε πυρόσβεση στο Ταΰγετο, για την αποκατάσταση της επικοινωνίας του οχήματος με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΠΥ Καλαμάτας. Μέλη των ΟΕΑ μετέβησαν πλησίον του σημείου της φωτιάς, αφαίρεσαν τη κατεστραμμένη κάθοδο και κεραία και τοποθέτησαν δικό τους εξοπλισμό στο πυροσβεστικό όχημα, χωρίς να σταματήσει η κατάσβεση.
2007 – Αχαΐα
Οι Ο.Ε.Α. Αχαΐας συμμετέχουν στην δασοπροστασία του περιαστικού δάσους των Πατρών σε συνεργασία με την Νομαρχία Αχαΐας.
2007 – Ηλεία
Τρεις συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες βοηθούν την Εθελοντική ομάδα «Κένταυρος» σε αποστολή βοήθειας στους πυρόπληκτους στην Ηλεία, παρέχοντας τηλεπικοινωνιακή κάλυψη.
2007 – Ιωάννινα
Μέλη των Ο.Ε.Α. συμμετέχουν Ιούλιο και Αύγουστο 2007 μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες των Ιωαννίνων αλλά και Υπηρεσίες στην πυροπροστασία των Δασών της πόλης τους, ενταγμένοι στο σχεδιασμό της Π.Π. και του Σ.Ν.Ο. της Ν.Α. Ιωαννίνων.
17-18/2/2008 – Καταστροφική χιονόπτωση στην Αττική
Οι Ο.Ε.Α. εγκαθιστούν τηλεπικοινωνιακό κέντρο επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα γίνονται περιπολίες για τον έλεγχο της βατότητας του οδικού δικτύου, δίνοντας αναφορές μέσω του Τ.Κ.Ε. στη Νομαρχία, την Τροχαία, τον Δήμο Καισαριανής και την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση. Επιπλέον στήνονται τηλεπικοινωνιακοί σύνδεσμοι στο ΕΚΑΒ και στη Νομαρχία, για τον απεγκλωβισμό ακινητοποιημένων οχημάτων στην Αττική και για να .μεταφερθούν ασθενείς σε νοσοκομεία.
25/6/2008 – Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά
Οι Ο.Ε.Α. εκτελούν χρέη τηλεπικοινωνιακού συνδέσμου μεταξύ των Υπηρεσιών του Δήμου, της Νομαρχίας και όλων των εθελοντικών ομάδων, που βοηθούν στην κατάσβεση.
15/6/2009 – Πυρκαγιά στον Υμηττό
Εγκατάσταση του κέντρου επιχειρήσεων των Ο.Ε.Α. στο πυροφυλάκειο του Δήμου Βύρωνα, για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
12/6/2017 – Σεισμός στη Λέσβο
Ενεργοποίηση των μελών των Ο.Ε.Α. Ε.Ε.Ρ., συλλογή και προώθηση πληροφοριών προς το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ. Επίτευξη επικοινωνίας με Υπηρεσίες στη Λέσβο και τη Χίο μέσω τοπικών ραδιοερασιτεχνών.
15/8/2017 – Μεγάλη πυρκαγιά στο Καπανδρίτι Αττικής
Στα γραφεία της κοινότητας στήθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεως και τοποθετήθηκαν ασύρματοι στα αυτοκίνητα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
19/7/2019 – Σεισμός στην Αθήνα
Ενεργοποίηση του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού της Ε.Ε.Ρ. στο Κέντρο Επικοινωνιών Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ, για να υποστηριχθούν οι επικοινωνίες μεταξύ των Υπηρεσιών.
24-25/11/2019 – Πλημμύρες στη Δυτική Αττική
Μέλη των Ο.Ε.Α. αναλαμβάνουν τις ραδιοεπικοινωνίες μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών Δυτικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών και των σημείων ενδιαφέροντος κατά την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Τηλεπικοινωνιακά κέντρα στήθηκαν στις αντιπεριφέρειες Δυτικής Αθήνας και Νότιας Αθήνας. Διαβιβάστηκαν μηνύματα στον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας και στους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες περιοχής Αθηνών και Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
5-8/1/2020 – Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»
Εγκατάσταση Τοπικού Κέντρου Επικοινωνιών στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα για τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντικών ομάδων που ενεργοποιήθηκαν και την μεταξύ τους επικοινωνία. Συνολικά 18 μέλη των Ο.Ε.Α. έκαναν 8ωρες βάρδιες στο Κέντρο Επικοινωνιών, στο ΚΑΠΗ Οινόης, στη διαδρομή από Δαφνί μέχρι Ασπρόπυργο και στις περιοχές Οινόη – Βίλλια – Κάζα με 3 οχήματα τύπου 4Χ4.