Συγχαρητήρια στο Χρήστο Φαλά 5B4AOX, τελειόφοιτο μαθητή στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, που έχει κερδίσει το 3ο βραβείο στο Διαγωνισμό “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – (TEKE)”, για την μελέτη του με τίτλο ”Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα IP”. Ο διαγωνισμός TEKE διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, συχνά τα δίκτυα επικοινωνίας καταρρέουν λόγω υπερφόρτωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κάτοχοι άδειας ραδιοερασιτένη συχνά βοηθούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με επικοινωνίες. Ο Χρήστος υπήρξε ένα εξαιρετικά ενεργό μέλος του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Αγγλικής Σχολής (English School Radio Club – 5B4ES), στο οποίο υπήρξε μέλος από την πρώτη του χρονιάς στο σχολείο.

Χρησιμοποίησε την επινοητικότητα και το πάθος του για το ραδιοερασιτεχνισμό για να σχεδιάσει ένα δίκτυο που μπορεί να παρέχει WiFi σε περιοχές όπου τα εμπορικά δίκτυα είναι εκτός λειτουργίας λόγω τέτοιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Χρήστος πραγματοποίησε όλη του την έρευνα και ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του lockDown. Καθώς οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν τα έργα τους αυτοπροσώπως, κριτές τόσο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας όσο και από το Υπουργείο Παιδείας βασίστηκαν τα αποτελέσματά τους σε γραπτή διατριβή και παρουσίαση βίντεο.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο του Χρήστου ΕΔΩ

Πηγή: CARS