world-amateur-radio-day-2021

Κυριακή 18 Απριλίου 2021 εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του Ραδιοερασιτεχνισμού.

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, την ημέρα που ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Ένωση Ραδιοερασιτεχνισμού (International Amateur Radio Union – IARU), οι ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο βγαίνουν στον αέρα γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού.

Η IARU ανακοίνωσε το ειδικό θέμα για τη φετινή γιορτή της Κυριακής 18/4/2021, που εκφράζει απόλυτα τη σημερινή κατάσταση παγκοσμίως:  «Ραδιοερασιτεχνισμός: Μένουμε σπίτι αλλά δεν είμαστε μόνοι!»

             Αντιμέτωπη με μια πανδημία, που έχει επιβάλλει την υιοθέτηση απόλυτης φυσικής απομόνωσης για τη μείωση της μετάδοσης του ιού, η παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα  ανταποκρίθηκε θετικά για να ξεπεραστεί η κοινωνική απομόνωση. Τις ημέρες και τις εβδομάδες που ακολούθησαν το ξέσπασμα της πανδημίας, ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσα από τις ραδιοσυχνότητες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τοπικά «δίκτυα ευεξίας» προσέφεραν μια φιλική φωνή αλλά και συστηματικό έλεγχο κατάστασης σε εκείνους, ειδικά τους γεροντότερους, που έχουν περιοριστεί στο σπίτι τους. Ειδικοί σταθμοί «Μένουμε Ασφαλείς» σε δεκάδες χώρες μας θύμισαν τη σημασία του περιορισμού του ιού. Η δραστηριότητα στον αέρα ξεπέρασε το 2020 κάθε προηγούμενο, με ρεκόρ συμμετοχών στα μεγαλύτερα contest.

Καθώς η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων δίνει ελπίδες για μια επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα προς το τέλος του 2021, η πανδημία θα είναι ακόμα μαζί μας, όταν θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού 2021. Το ειδικό θέμα της δίνει την ευκαιρία στις Ενώσεις-μέλη της IARU να στείλουν ουσιαστικά μηνύματα προς τους πολίτες σχετικά με τις αξίες της παγκόσμιας κοινότητας ραδιοερασιτεχνών.

Σήμερα ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι περισσότερο δημοφιλής από ποτέ, με περισσότερους από 3.000.000 αδειούχους χειριστές!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού είναι η καλύτερη περίπτωση για να παρουσιαστούν στο κοινό οι δυνατότητες που προσφέρει ο ραδιοερασιτεχνισμός και για να ενισχυθεί η παγκόσμια φιλία μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών.

Οι ομάδες / σύλλογοι που θα συμμετάσχουν μπορούν να διαφημίσουν τη δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #WorldAmateurRadioDay στο Twitter και το Facebook. Η IARU θα κοινοποιήσει στην ιστοσελίδα της όλες τις δραστηριότητες, που θα σταλούν με e-mail στον Γ. Γραμματέα της David Sumner K1ZZ, στο e-mail secretary@iaru.org

Η Ε.Ε.Ρ. συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με την ενεργοποίηση του διακριτικού του συλλόγου SZ1SV.

Κάποιες εθνικές Ενώσεις – Μέλη της IARU σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αναγγείλει σχετικές δραστηριότητες:

Australia: Ο σύλλογος The Bayside District Amateur Radio Society (B.D.A.R.S.) θα ενεργοποιήσει το club station με το διακριτικό VK4BAR.

Bahrain: Η Εθνική Ένωση του Bahrain θα δραστηριοποιηθεί με το ειδικό διακριτικό A91WARD στο χρονικό διάστημα 14-18/4/2021, με SSB, FT8 και DMR.

Canada: Η Εθνική Ένωση του Καναδά διοργανώνουν ειδική εκδήλωση με τίτλο «Βγες στον αέρα την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού». Λεπτομέρειες στον σύνδεσμο https://www.rac.ca/ward2021/

VOIP/ECHOLINK *ROC-HAM* Conference node #531091

18 – 19 April 13:00 — 05:00 UTC (9AM EDT-1AM EDT) via VOIP/ECHOLINK *ROC-HAM* Conference node #531091/Allstar #2585. W2JLD, VO1UKZ, GW8SZL, 2W0KYH, Net Controllers.
Σταθμοί απ’ όλο τον κόσμο καλούνται να συμμετάσχουν. Θα διατίθεται κάρτα QSL για την ειδική εκδήλωση μόνο απευθείας με αποστολή φακέλου S.A.S.E.

Hungary: Ο εθνικός σύλλογος The Hungarian Amateur Radio Society, MRASZ, θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δύο σύντομα contest στα 80Μ και στα 2Μ. Ο σκοπός θα είναι να προσελκύσει νέους σε ηλικία χειριστές αλλά και να παραμείνουν ενεργές οι μεγαλύτερες γενιές. https://www.mrasz.org/news

United States: Η ARRL έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοερασιτεχνισμού http://www.arrl.org/world-amateur-radio-day

Puerto Rico: Η εθνική Ένωση The Federación de Radio Aficionados de Puerto Rico θα βρίσκεται στον αέρα στα 2Μ και στα βραχέα. Θα υπάρχουν ειδικά διπλώματα και eQSL για όσους επικοινωνήσουν με τον σταθμό. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.frapr.org και στο προφίλ της στο Facebook Federacion Frapr.

Τα TEN-TEC Legacy Nets θα γιορτάσουν τη φετινή ημέρα με εκπομπές σε 3 μπάντες (80Μ, 40Μ, 20Μ) σε ομάδες των 4 ωρών. Το πρόγραμμα με τις ακριβείς συχνότητες και τις ώρες εκπομπών θα αναρτηθεί την προηγούμενη ημέρα στην ιστοσελίδα http://groups.io/g/TENTECLEGACYNETS . Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να ελέγχουν και το dxwatch.com για τις συχνότητες εκπομπής. Οι σταθμοί Net Control θα χρησιμοποιούν το Netlogger.org για την καταγραφή τους, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα pile-up και να ενισχυθεί η ακρίβεια

O ραδιοερασιτεχνικός σύλλογος The Fair Lawn (NJ) Amateur Radio Club στις ΗΠΑ θα ενεργοποιήσει τον σταθμό του συλλόγου με διακριτικό W2NPT, σε CW και φωνή, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας της 18/4. Για την υποστήριξη του φετινού θέματος της εκδήλωσης οι χειριστές θα δώσουν πληροφορίες και το Δίκτυο Υγείας & Ευεξίας που έχουν δημιουργήσει τώρα με την πανδημία.

Η Ομάδα The Disaster Communication Action Team (AL) θα ενεργοποιήσει τον club station KD1CAT σε όλες τις μπάντες HF.

 

Μένουμε σπίτι, αλλά δεν είμαστε μόνοι.