Αμφίπολη

Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό νέο μυστήριο, τον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης. Ενώ ανασκαφές μεγάλης κλίμακας είναι ακόμα σε εξέλιξη, τα ευρήματα ήδη είναι καταπληκτικά. Συγχρόνως προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα. Ποιος είναι θαμμένος μέσα σε αυτόν τον καταπληκτικό τάφο; Η Ρωξάνη, σύζυγος του Αλέξανδρου; ο μεγάλος; του γιος, Αλέξανδρος ο 4ος; Ή ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος;

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από τους Αθηναίους το 437 π.Χ. και βρίσκεται στη Ανατολική Μακεδονία, κοντά στην εκβολή του ποταμού Στρυμώνα στη ΒΑ Ελλάδα. Το μέρος ανήκε στους Εδωνίτες της Θράκης και ονομαζόταν αρχικά “9 οδοί¨.Μετά από μια ισχυρή μάχη το 422 Π.Χ., η Αμφίπολη κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες. Επανακτήθηκε από τους Αθηναίους και παρέμεινε ελεύθερη μέχρι το 357 π.Χ., όταν κατακτήθηκε από τον Φίλιππο τον 2ο της Μακεδονίας. Λόγω της θέσης της χρησιμοποιήθηκε από το γιο του Φίλιππου, Μέγα Αλέξανδρο ως σημείο εκκίνησης για τις εκστρατείες του στην Ασία.

 

Ο τάφος της Αμφίπολης βρίσκεται επάνω στον λόφο Καστά. Το περιβάλλον τείχος αυτού του σημαντικού τάφου έχει μήκος 500 μέτρων και σχηματίζει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο. Η διάμετρος του τάφου είναι 158,4 μέτρα. Σχεδόν άθικτο, σε πολλά σημεία, το τοίχος καλύπτεται με γείσο. Το τείχος κατασκευάστηκε από μάρμαρο Θάσου.

Αρχικά, στην κορυφή του τάφου υπήρχε ένα μεγάλο πέτρινο λιοντάρι, το λιοντάρι της Αμφίπολης. Το ίδιο το λιοντάρι είναι 5.3 μέτρα υψηλό και έχει μια πέτρινη βάση με συνολικό ύψος (λιοντάρι και βάση) 15.84 μέτρων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.theamphipolistomb.com/

Το βραβείο απευθύνεται σε όλους τους Ραδιοερασιτέχνες ή ακροατές που έχουν επαφές (ή λήψη) με τα γεωγραφικά διαμερίσματα που σχετίζονται με τον τάφο της Αμφίπολης. Απαιτούνται 10 συνολικά επαφές, 2 από την περιοχή SV1 (Αττική), 3 από την περιοχή SV2 (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία), 2 από την περιοχή SV3 (Πελοπόννησος) και 3 από την περιοχή SV7 (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Όλες οι μπάντες και όλα τα mode μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αρκεί οι επαφές να έχουν γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου 1958. Απαιτείται λίστα με τις επιβεβαιωμένες επαφές θεωρημένη από τον έφορο Βραβείων της χώρας μέλους της IARU (για την Ελλάδα Ε.Ε.Ρ.). Αν ο αιτών δεν ανήκει σε εθνική Ένωση, τότε θα πρέπει να αποστείλει και τις QSL κάρτες μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

Το κόστος εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής είναι 10 Ευρώ
Μπορείτε να πληρώσετε το κόστος του βραβείου μέσω PayPal, χρεωστική / πιστωτική κάρτα από το  E-Shop

Στείλτε μία λίστα με τους σταθμούς, επικυρωμένη από δύο αδειούχους ραδιοερασιτέχνες στην παρακάτω διεύθυνση:

Email:          raag-hq@raag.org
ή
                     Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
                     Υπόψιν: Awards Manager
                     Τ.Θ. 42001
                     12101 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ